2012. augusztus 10., péntek

Fosószilva lekvár házilag

Ismerek egy gyümölcsöt még kiskoromból, úgy hívtuk, fosószilva. Az egyetemen azonban megtanultuk, hogy szegénykémnek hivatalosan mirobalán a neve :) Tele van vele minden nagyobb park, közterület, társasházak kertje, de senki nem szedi le, ott rohad el a földön. Gondoltam hasznosítom. 

1,1 kg-ot sikerült szedni, amit megmostam kiáztattam, kiválogattam, majd feltettem kevés vízzel és fahéjjal, szegfűszeggel főni. Amikor már összeesett, átpaszíroztam egy szitán, hogy a magját kiszedjem. A pépet tovább főztem egy kicsit, 1:1 arányú cukormennyiséggel. 

Kifertőtlenítettem pár pestós és lekváros üveget, beletöltöttem a forró lekvárt, fejre állítottam, majd dunsztoltam. Most a polcon pihennek, egy üveget kivéve, ami már megbontva a hűtőm tartalmát gazdagítja. Nagyon finom! :)


2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ahlihó!
Jajj de örülök, hogy olvastam ezt a cikket! 4 gyönyörű szilva fa van a nemrég vásárolt kertünk végében, mivel készen kaptuk, , nem tudtam mit kezdjek a terméssel. Mivel nem magva váló azt hittem, nem is lehet hasznosítani.Örülök, hogy rátaláltam, a felhasználhatóságára, mert nyersen nagyon szeretjük, csak mivel ennyire bőtermő,nem tudtam vele mit kezdeni! Köszi, köszi! Holnap kezdem a kisérleti főzést! Baráti ölelés!

Zsenidia írta...

Szia Névtelen! Szerencsés vagy, ki ne vágasd a fákat! Én idén is készítettem, most 3,5 kg-ból. Érettebbek voltak a tavalyinál, úgyhogy javaslom hogy a cukor felét rakd csak bele, aztán kóstold.
Amúgy pálinkát is lehet főzni/főzetni belőle :) Jó főzőcskét ebben az ezer fokban... :)