2012. augusztus 23., csütörtök

Muskátli kártevője - a gonosz hernyó

Egyik nap gyanútlanul nekiálltam muskátlit locsolni, amikor arra lettem figyelmes, hogy a muskátli bimbókon jókora lyuk tátong, szinte az összesen. 





Tüzetesebben megvizsgáltam a növényeket és akkor fedeztem fel egy csomó zöldes-barnás hernyót. 



Először elborult az agyam és habzó szájjal dobáltam kifelé a dögöket a galamboknak, aztán mikor lehiggadtam, szépen levagdostam a megcsonkított virágokat (sajnos mindet...) és bevonultam, hogy megtudakoljam legjobb barátomtól, guglitól, milyen lepkének a hernyója lehet. Olvasgatva a növényvédelmi fórumokat, mindenki a gyapottok bagolylepkét gyanúsítja. Akkor jöttem rá, hogy a pár napja a nappaliba szorult molylepke nem molylepke, hanem egy csúnya, gonosz és aljas bagolylepke. Tehát elterveztem, hogy hatalmas mészárlást rendezek, lélekvándorlás ide vagy oda. Ennek a lepkének annyi. :)

Sajnos megelőzni nem tudom a további kártételt, mert ahhoz vegyszer kellene, amit én zsigerből gyűlölök, ezért marad az a megoldás, hogy a napi locsolás mellé napi hernyóvadászatot is beiktatok. Jövőre pedig muskátli helyett mentát és levendulát fogok vetni, hátha az nem lesz a kedvenc desszertje.

2 megjegyzés:

Tóth Mihály írta...

Nálunk is megette a hernyó a muskátli virágjait. Sajnos a szemrevételezés nem vezetett eredményre. mert miután tüzetesen átnéztem a muskátlikat. azóta találtam még vagy ötöt. pedig most január van. Marad a vegyszer. Legfeljebb majd nem esszük meg a virágokat, :)
Misi

Zsenidia írta...

Az ember azt hinné, hogy már leszedte mindet, kizárt, hogy legyen több hernyó a növényen. És mégis van...
Én nem vegyszerezek ezek után sem, inkább talán ültetek közé valami riasztóan büdös gyógynövényt.