2011. október 28., péntek

Pálcás forró csoki házilag



Barátnőm minden évben hoz nekem Németországból pálcikás forró csokit. Gondoltam legközelebb én lepem meg őt ugyanezzel, ha nem is lesz olyan mutatós a dekoráció, attól még ez is lesz olyan finom. :)
Többféleképpen készíthetjük. Úgy lesz igazán finom, ha jó minőségű táblacsokit használunk. Lehet tejcsokis, étcsokis (ez az igazi) és fehércsokis is. Lehet tortabevonó, de az nem az igazi. Mindenesetre magas legyen a kakaótartalma.
Dúsíthatjuk kakaóporral is, de csinálhatjuk egészségtelenül, ahogy én is kezdtem, instant kakaóval. Utóbbira azért fanyalodtam rá, mert hónapok óta áll a kamrámban egy hatalmas csomagnyi és semmire nem használom az ég világon. Ezért azt gondoltam, először ezt használom el kísérletezésnek.

Elkészítés:
Kevés vajat olvasztunk, ebbe tesszük a táblákra tört csokoládét, gőz felett felolvasztjuk, majd ha homogenizálódott, tehetünk még bele kakaóport is. Levesszük a "tűzről", és ha még ízesíteni akarjuk, tehetünk bele fahéjat, kókuszreszeléket, apróra darált mogyorót vagy mandulát, reszelt marcipánmasszát, vagy akár csiliport is (mennyiségre figyelni!!!). Ha a kiválasztott ízesítőt jól elkevertük benne, szilikon jégkockatartóba öntjük (lehet kapni mindenféle formájút, én virágmintásat használok), majd hagyjuk kicsit szilárdulni, ha már megáll benne, hurkapálcát vagy saslik pálcát tűzünk bele és mehet a hűtőbe. Ha hirtelen hidegre tesszük, mattabb lesz a színe, de hát kit izgat, az íz a lényeg :)
Ha keményre dermedt, érdemes rögtön becsomagolni, ne száradjon ki. Apró celofándarabkákba burkoljuk, átkötjük egy színes zsinórral vagy egy szalaggal és máris ajándékozásra vagy használatra kész :)

1 megjegyzés:

ágca írta...

:-) Hehe :-)
Sokkkkkkkal finomabb lett, mint a németek cucca :-) (csak ezt eddig elfelejtettem megemlíteni, de jó, hogy írtál róla, mert legalább eszembe jutott.)