2012. szeptember 19., szerda

Rosszindulatú jegyellenőrök

Ma a kreativitást félreteszem és egy történetet mesélek el helyette, ami múlt héten történt egy ismerősömmel. A történet valós, ezt én magam tanúsíthatom. Nem azért teszem közre, hogy pocskondiázzak, vádaskodjak, hanem hogy felhívjam a figyelmet arra, hogy lépten-nyomon át akarnak minket verni. Jelen esetben Budapesten, a helyi közlekedési vállalat ellenőrei.

Ismerősöm évek óta él Budapesten. Bérlete nincs, mivel közel lakik a munkahelyéhez, gyalog jár. Nemrég valamilyen okból mégis közlekedési eszközre kellett szállnia. Tart otthon egy 10-es gyűjtőjegyet, ebből minden ilyen alkalommal kitép egy jegyet, most is ez történt. A gyűjtőjegyről annyit kell tudni, hogy van rajta egy azonosító szám, a perforáció előtt. Ismerősöm sajnos véletlenül (naná hogy nem szándékosan) úgy tépte ki a jegyet, hogy beletépett a számba. Ezt a jegyet lefelé menet a metró aluljáróban tisztességes utasként kilyukasztotta, lefelé menet a jegyellenőröknek bemutatta. Már ekkor feltűnt neki, hogy az ellenőr úgy engedte a mozgólépcsőre, hogy rá sem nézett, sem rá, sem a jegyre.
Az egyik megállónál, ahol kiszállt, bemondták, hogy kifelé ellenőrzés lesz, készítsék elő a jegyet az utasok. Ő is ezt tette, annak tudatában, hogy szabályosan utazik. De kifelé menet az ellenőrök azonnal kirángatták a sorból, majd közölték vele, "rövid a jegy". Ami azt jelenti, hogy szabályos, megfelelően használta, csak pár milliméterrel rövidebb, mint kellene. Pontosabban az azonosító szám nem látszik. 
Ahelyett, hogy a jegyellenőr - látva a jó szándékot, hogy szabályosan érvényesítve van, megfelelő szakaszon használta - figyelmeztette volna ismerősömet, hogy a jegyet máskor rendesen tépje ki a tömbből, ahelyett, hogy felvilágosította volna a hibáról - ami nyilvánvalóan nem egy szándékos hiba volt és nem bliccelés állt fent -, közölte vele, hogy vagy helyszíni bírság 8.000,-Ft, vagy ajánl egy jó lehetőséget, vegyen most egy bérletet, mutassa be 8 napon belül és így elengedik a bírságot. Természetesen ismerősöm utóbbit választotta, hiszen ez jobb opciónak tűnt. Sajnos nagyon csúnyán átverte az ellenőr.

Vett ugyanis egy kéthetes bérletet, még aznap, rögtön az incidens után, majd elment az Akácfa utcába, mert máshol nem lehet elintézni ugyebár, bemutatta. Ott aztán szembesült a valósággal. Az ottani kollegina felvilágosította az alábbiakról: csak olyan bérletet vagy érvényes napi jegyet lehet bemutatni, amit a büntetés előtti időpontban vásároltak (vagyis minden eladott bérletet percre pontosan regisztrálnak, ahogy a büntetés idejét is). A jegyellenőr nem ajánlhatta ezt az opciót, mert szabályellenes magatartásra nem buzdíthat. Mégis ezt tette. A lényeg, hogy kifizettették vele a 8.000,-Ft büntetést (ha kicsúszott volna a 8 napból, akkor 16  ezer lett volna), plussz vett egy bérletet 6.500,- Ft-ért. Tehát ez a tortúra majdnem 15.000,-Ft-jába került, holott nem is bliccelt! És ki járt jól? A szóban forgó közlekedési vállalat. Ráadásul, hogy még egy utolsót belerúgjanak, leszidták, hogy régi a bérlete, mert az álló formátumú már nem érvényes. Valójában 2013.január 1-ig érvényes. 

Azonban nem fogja ennyiben hagyni. Ha regisztrálták a büntetés idejét, akkor talán megvan a jegyellenőr neve is. Ha megvan, be lehet jelenteni, hogy a jegyellenőr átverte, hamis információkat nyújtott neki, ezért őt akaratán kívül anyagi kár érte. Mert ha tudta volna, hogy nem fogadják el a bérletet, nyilván meg sem vette volna, a helyszínen kifizette volna a 8 ezret. Bár hozzáteszem, az egészet elkerülhette volna, ha a befelé ellenőrző illetékes kollégák felhívták volna a figyelmét a hibára. Ezen kívül, panaszt tehet még az Akácfa utcai kolléga ellen is, aki megalázó magatartással szintén hamis információt nyújtott a bérletigazolvány érvényességével kapcsolatban. És végül, a legnagyobb csattanó: a jegyellenőr, aki megbüntette, eltulajdonította a jegyét, tehát a jegyet a panasztétel során nem tudja bizonyítékként bemutatni. Nagyon dörzsölt banda, mondhatom...

Szeretném felhívni a figyelmeteket, hogy a közlekedés során találkozhattok olyan ellenőrökkel, akik hűséges kutyaként szimatolnak, hogy kiből lehet a közlekedési vállalat javára minél több pénzt kihúzni. Valószínűleg jutalékért dolgozhatnak, bár ezt nem állítom, csak sejtésem, erről konkrét információm nincsen. Aki budapesti és nagyon elege van az ellenőrök viselkedéséből, átveréseiből, annak javaslom ezt az oldalt, itt pontos felvilágosítást nyújtanak arról, hogy mihez van joga az ellenőröknek és mihez van joga az utasoknak. 

Nem csak balesetmentes, hanem anyagilag kevéssé megterhelő közlekedést kívánok minden kedves olvasómnak!

Ma nincs mosolyjel...

Nincsenek megjegyzések: